Postoji grupa roditelje “Roditelji mladih dijabetičara” u kojoj roditelji imaju svojevrsan “dnevni boravak”, mjesto gdje mogu pitati ono što ih mući bez da ih se šikanira, gdje mogu saznati odgovore na više od 1000 ZAŠTO,…

Udruga Dijabetes klub tip 1 pod vodstvom Ivana Andraševića dr.med., Udruga Mellitus Rijeka  i Udruga Međimurski slatkiši  zajedničkim su  snagama osmisle i organiziraju ovaj hvale vrijedan projekt koji je namijenjen djeci i mladima oboljelim od dijabetesa tip 1.

Dijabetes Tip 1 je teška kronična bolest koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Kod djece gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina pa se taj nedostatak mora nadoknaditi vanjskim unosom, što znači konstantno mjerenje razine šećera, određivanje prave količine inzulina, detaljno planiranje i vaganje obroka… Kao i svi njihovi vršnjaci i oni zaslužuju bezbrižan život koji im mi odrasli možemo pružiti uz punu socijalnu i zdravstvenu skrb, a sve kako bi i oni jednog dana bili uspješni u svojim poslovima i obiteljskim zadacima bez obzira na bolest.

Nakon dijagnoze, roditelji i djeca osjećaju se izgubljeno, uplašeno, ljuto, bespomoćno. Djeca se nađu u nepoznatom okruženju gdje ne znaju kako se treba ponašati i što raditi, potrebna im je edukacija kako bi mogli što normalnije živjeti i nositi se sa izazovima koje život s dijabetesom nosi.

Postoji Tisuću pitanja ZAŠTO vezano uz dijabetes na koje smo mi odlučili uz pomoć stručnih osoba dati Tisuću odgovora ZATO o Dijabetesu Tip 1 i pomoći onima kojima je ta pomoć i te kako potrebna.

Cilj projekta je kroz tri dana edukacije, druženja i međusobno razmjene iskustava poboljšati kvalitetu života oboljele osobe te potaknuti na edukaciju cijelu obitelj.                                                                             

Skup će se održati 13.03.2020. – 15.03.2020. u Hotelu Lišanj Novi Vinodolski. Međunarodnog je karaktera. Očekujemo  preko 300 sudionika iz Hrvatske, Slovenije, BiH-a i Srbije.